Gilda Nevala - Musiikin Moniosaaja ja Jazzin Rakastaja
Novedades
Publicado en 10/09/2024

Pitkänlinjan muusikko markkinoi uusia suomalaisia artisteja

Gilda Nevala on suomalainen muusikko, joka asuu Pirkanmaalla Tampereen lähellä miehensä ja kahden kissansa kanssa. Hän on pitkän linjan musiikkialan ammattilainen, jonka ura alkoi jo 1980-luvun alussa. Nyt, yli 60-vuotiaana, hän jatkaa edelleen aktiivisesti musiikin parissa.

Musiikillinen taival

Gildan musiikkimatka alkoi jo nuorena, kun hän aloitti pianonsoiton 8-vuotiaana. Vuonna 1982 hän liittyi ensimmäiseen tanssiorkesteriinsa solistina, ja myöhemmin hänestä tuli myös kosketinsoittaja. Tuohon aikaan tanssipaikkoja oli runsaasti ympäri Suomea, ja Gilda keikkaili ahkerasti jopa 5-7 iltana viikossa. Hänen uransa varrelle on mahtunut lukuisia esiintymisiä televisiossa, kuten Hittimittarissa ja Toivotaan Toivotaan -ohjelmassa.

1990-luvulla Gilda perusti jazz-duon, jossa oli mukana vain basso ja laulu. Duo oli hauska ja erottuva kokoonpano, joka jätti jälkensä Gildan musiikkiuraan. Vuonna 1995 hän julkaisi ensimmäisen pitkäsoittonsa, ja hänen uransa sai uutta nostetta.

Gilda & The Girls ja Jazztet

1990-luvun lopulla Gildan bändiin liittyi joukko nuoria naisia, ja syntyi Gilda & The Girls. Yhtye julkaisi jazz-albumin, joka keskittyi vanhaan jazziin, Gildan lempigenreen. 2000-luvun alussa he julkaisivat toisen albumin nimeltä Gilda - Shadows, joka sisältää bändin omaa musiikkia ja on kuunneltavissa suoratoistopalveluissa.

Vuodesta 2003 eteenpäin Gilda esiintyi Gilda & Jazztet -kokoonpanossa, joka on julkaissut kaksi albumia, englannin- ja suomenkieliset. Keikkailu jatkui vilkkaana, ja Gilda pysyi aktiivisena musiikin kentällä.

Kuvaaja - Milja Hänninen

Three Decades ja nykyiset musiikkiprojektit

Vuonna 2015 Gilda perusti uuden bändinsä, Three Decadesin, joka esittää 20-50-lukujen musiikkia sekä omia kappaleita. Three Decades on julkaissut useita sinkkuja ja albumeja, ja viimeisin albumi Jazz Harmony julkaistiin kesäkuussa 2024 Alba Recordsin kautta. Gilda on myös ollut mukana kuoronjohtajana kahdeksan vuoden ajan, ja lopetti tämän tehtävän vuonna 2018.

Hänen sydämensä sykkii vanhalle jazzille, 50-luvun rock'n'rollille ja saman aikakauden balladeille sekä -70-luvun disco-hiteille. Gilda pitää melodian ja rytmin keskiössä, ja nykyajan musiikki ei useinkaan puhuttele häntä samalla tavalla.

Laaja-alainen musiikin ammattilainen

Gilda toimii musiikkialalla laajalla skaalalla. Hän tekee keikkoja Three Decadesin kanssa, soittaa pianoa yksin ja esiintyy lastenlauluhahmo Tuittu Tätinä, jonka kappaleet ovat Gildan omia sävellyksiä. Tuittu Tätiltä on ilmestynyt myös nuottikirja ja CD, ja kappaleet löytyvät suoratoistopalveluista Kaikki.
 

Tuittu Täti 
Kuvaaja - Jussi Markkola

Gilda säveltää musiikkia, tekee sovituksia ja on tuottanut biisejä myös muille artisteille. Hän on äänittänyt, miksannut ja masteroinut musiikkia, ja hänen oma albuminsa Jazz Harmony on pitkälti hänen itse äänittämänsä.

Musiikin promoaminen ja Radio-ohjelmat

Gilda valmistui vuonna 2019 musiikin manageriksi Saskyn Ikatasta, ja perusti Gilda Music Managementin, jonka kautta hän tekee promootiota artisteille ja heidän julkaisuilleen. Lisäksi Gilda on juontanut radio-ohjelmia, kuten "Kahvihetki Gildan kanssa" ja "Gildan Musa-Aarteet", jotka ovat soineet FinnRadiolla.

Jatkossa Gilda juontaa "Kahvihetki Gildan kanssa" -ohjelmaa, joka kuullaan FinnRadiolla joka lauantai kello 18.00 Espanjan aikaa ja 19.00 Suomessa. "Kahvihetki Gildan kanssa" debytoi noin 2,5 vuotta sitten juuri FinnRadiolla, kun Marcos Kuusjärvi kysyi Gildalta, haluaisiko hän alkaa tekemään artistihaastatteluja.

Tulevaisuuden suunnitelmat

Vuosi 2024 on ollut Gildalle vilkas keikkailun osalta, ja hän toivoo, että loppuvuodellekin riittää vielä esiintymisiä. Gilda aikoo jatkaa sinkkujen julkaisua ja ehkä tulevaisuudessa koota niistä albumin. Three Decadesin ainutlaatuinen kokoonpano tekee keikkoja mielellään, ja syksyllä on tulossa uusi suomenkielinen sinkku.

Gilda on sitoutunut musiikkiin ja toivoo, että työmahdollisuuksia riittää jatkossakin. Musiikki on ollut hänen elämänsä keskiössä, ja se on hänen suurin intohimonsa. Gilda aikoo jatkaa musiikin tekemistä ja esiintymistä niin kauan kuin se on mahdollista, ja hänen rakkaus vanhaan jazziin pysyy vahvana. 

Artikkelin pääkuvan on ottanut Mika Nevala

 

Comentarios