TT Wahlroos on suomalainen artisti, joka on kulkenut pitkän matkan Lahden pahamaineisesta Liipolan lähiöstä Suomen musiikkiskenelle. Hänen elämänsä ja uransa tarina on täynnä mutkia ja käänteitä, jotka ovat muokanneet hänestä ainutlaatuisen artistin ja tarinankertojan.
Lahdesta Helsinkiin ja sieltä Tallinnaan
Wahlroos kasvoi Lahden Liipolan lähiössä, ympäristössä, jossa hän kuvailee saaneensa osansa elämän raakuudesta. Lapsuutensa aikana hän ystävystyi yh-äitien kurittomien poikien ja romani-nuorten kanssa. Kolmannella luokalla hän pääsi kuvispainotteiselle luokalle, mikä aloitti hänen tiensä pois Lahtelaisuudesta. Tämän jälkeen Wahlroos jatkoi opintojaan käsi- ja taideteollisessa oppilaitoksessa, muoti-instituutissa ja lopulta Aalto-yliopistossa, josta hän valmistui teollisen muotoilun maisteriksi.
Wahlroos kokee, että Lahti oli liian raaka ympäristö nuorelle taiteilijalle. Helsinkiin muutto merkitsi hänelle eräänlaista identiteetin eheytymistä. Vaikka Lahdessa vietetyt vuodet olivat rankkoja, hän kiittää niitä kokemuksia, jotka ovat muovanneet häntä artistina ja ihmisenä.
Matka Balille ja taiteen synty
Viimeiset kesät Wahlroos on viettänyt ulkomailla, tällä kertaa Balilla. Hänellä on Lontoossa asuvat 13-vuotiaat kaksospojat, jotka viettävät pitkät lomat hänen kanssaan. Koska Tallinnan koti on remontin alla ja pojat eivät puhu eestiä, Bali tarjosi heille tilaisuuden viettää aikaa yhdessä merkityksellisen tekemisen parissa.
Wahlroos muistelee ensimmäistä kappalettaan, jonka hän kynäili 15-vuotiaana. "Panomiehen päiväkirja" oli teiniviiksisen rokkitukan hengentuotos, joka ilahdutti hänen riparikavereitaan. Tämä kappale oli hänen musiikillisen uransa alku, vaikka se syntyi teinihormonien ja ripariviikon huumassa.
Seuraavat kappaleet olivat jo rauhallisempia ja enemmän mietittyjä. Wahlroos on kirjoittanut vuosien aikana monia kappaleita, jotka ovat syntyneet usein luonnostaan, kitaran kanssa soittaen ja sanoja tapaillen. Hänen tuotantonsa ei ole täynnä perinteisiä rakkauslauluja, vaan hän haluaa tuoda esiin elämän moninaisuuden ja monimutkaisuuden.
Vaikutteet ja inspiraatiot
Wahlroosin esikuvia ovat suomalaiset tarinankertojat, kuten Juha "Junnu" Vainio, Juice Leskinen, Ismo Alanko, Jarkko Martikainen, J. Karjalainen ja Tommi Liimatta. Hän arvostaa suuresti myös nykypäivän artisteja, kuten Chisua, Vesalaa ja Ellinooraa, jotka ovat uudistaneet suomen kieltä ja tuoneet nykypuhetta teksteihinsä.
Artistina Wahlroosiin on eniten vaikuttanut Samuli Edelmann. Wahlroos kertoo asuneensa Maltalla 15 vuotta sitten ja tutustuneensa siellä Edelmanniin kuntosalilla. Hän esitteli tälle pöytälaatikkodemojaan, ja Edelmann innostui niistä. Tämä johti yhteistyöhön, jossa Wahlroos oppi paljon musiikin tekemisestä ja laulamisesta.
Nykytilanne ja tulevaisuus
Nykyisin Wahlroos suhtautuu kriittisesti nykymusiikkiin, etenkin rock- ja iskelmägenren sanoituksiin, joita hän pitää liian viimeistelemättöminä ja luonnosmaisina. Hänen mielestään monet nykypäivän kappaleet ovat kuin tekstiviestejä ystävälle, eivätkä niinkään julkaisukelpoisia teoksia.
Wahlroosilla on kuitenkin selkeästi oma kohderyhmänsä, ja hän näkee, että hänen aikansa on nyt tehdä omaa juttuaan. Hän on laskenut, että nykyisellä julkaisutahdillaan hänellä on kappaleita jonossa vielä noin kolmeksi vuodeksi. "Äkkiväärää kynäilyä ja tarttuvia kertsejä on luvassa," hän lupaa.
TT Wahlroos on artisti, joka on elänyt monivaiheisen elämän ja ammentaa siitä syvyyttä ja monipuolisuutta musiikkiinsa. Hänen tarinansa on inspiroiva esimerkki siitä, miten vaikeistakin lähtökohdista voi nousta, kunhan uskaltaa olla oma itsensä ja seurata intohimoaan.